Veel gestelde vragen

Hoeveel minuten zitten er op een spoel?
Op een filmspoel met een doorsnede van 18 cm, dit is een 120 meterspoel, zit ongeveer 25 minuten 8mm of S-8 filmmateriaal. Indien het Fuji-film is, (dit is dunner) zal er circa 40 minuten op de spoel zitten. In onderstaande filmcalculator kunt u de filmduur nauwkeurig berekenen. De standaard filmsnelheid is voor super-8, 18 beelden per seconden (fps) en voor 8mm (dubbel8), 16 beelden per seconden.
Hoe worden de films overgezet?
Uitsluitend professioneel! Wij gebruiken filmscanners van MWA, voor het scannen naar dvd / AVI / QT (harddisk). Sinds kort is het ook mogelijk om uw films te digitaliseren naar 2K+ en 4K+ HD resolutie.

Tijdens het scannen worden correcties toegepast in licht en kleur voor een optimaal resultaat. Ook het geluid van de film kan worden meegenomen. Indien noodzakelijk kan het materiaal machinaal worden gereinigd.
Wat is de levertijd?
De normale levertijd is circa 2 weken, dit is afhankelijk van het aanbod. Alle opdrachten worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Het is mogelijk een spoedopdracht te verstrekken, de kosten liggen echter 50% hoger.
Hoeveel kan er op een dvd?
Wij scannen maximaal 120 minuten op een dvd, dit heeft uitsluitend met de kwaliteit te maken. Wil men de beste kwaliteit (maximaal 60 minuten op een dvd) en heeft men meer dan 60 minuten materiaal dan dient dit te worden aangegeven.
Kan er later nog iets bij op een dvd?
Nee, als een film op dvd-r of dvd+r is overgezet wordt de dvd afgesloten. Dit is noodzakelijk om hem te kunnen bekijken. Alleen bij DVD-RW of DVD+RW is het mogelijk om er later eventueel iets bij te zetten.
Kan ik monteren vanaf een dvd?
Het monteren in de computer van een dvd raden wij u af. Het is lastig en lang niet altijd mogelijk om de videobestanden (.vob) op een juiste wijze van de dvd af te halen (rippen) en geschikt te maken voor montage. Met het programma “MPEG Streamclip” kunt u DVD bestanden rippen naar avi of andere formaten. Dit programma is er voor Windows en Apple en is te downloaden bij: squared5.com

Veel handiger en beter van kwaliteit, is het laten scannen naar AVI, QuickTime of MPEG2. Deze bestanden kunt u zondermeer monteren met de meeste montageprogramma’s zoals: Adobe Premiere of Pinnacle Studio en voor Apple systemen iMovie of Final Cut Express.

Houdt hierbij wel rekening met de benodigde opslagcapaciteit. Voor een half uur videomateriaal is al gauw 6,5 GB diskruimte nodig. Voor een klein filmpje kan dit op een dvd-rom, maar voor grotere films is het handig om gebruik te maken van een externe harddisk. Speciaal voor dit doel zijn deze te huur bij VCN.
Kunnen er meerdere videobanden of dvd’s worden gemaakt?
Als een videoband of dvd klaar is dan kan er eenvoudig in elk gewenst aantal duplicaten worden gemaakt. Bij dvd geeft dit geen kwaliteitsverschil, bij het kopieëren van video wel. Daarom is het ook mogelijk om tijdens het scannen meerdere recorders te laten meelopen. De kosten hiervoor staan in de prijslijst.